preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin

Login

Ispis potvrda
Pitaj? Ne skitaj!


"Pitaj? Ne skitaj!" je online savjetovalište NZZJZ-a gdje učenici mogu postavljati pitanja na koja će im odgovor dati stručnjaci za mentalno zdravlje. 

Sigurna mreža - Kviz

Online nastava

Arhiva - online nastava

eTwinning

EU - Kutak za učenje

 

Hrabri telefon

Sponzori i donatori

Školski projekti

Čuvari baštine

Tiramoli malih Solinjana

SHE projekt

Salonapolis

COVID-19

Istražili smo...

Pitaj ravnatelja

Za roditelje

Brošura

Priloženi dokumenti:
Vatrogasci-edukativna brosura.pdf

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 10. 2012.

Ukupno: 428396
Ovaj mjesec: 2498
Ovaj tjedan: 1070
Danas: 9
Vijesti i obavijesti - školska godina 2023./2024.
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Bruschette za kraj
Autor: Nada Topić, 24. 6. 2022.

Kad ne znate što napraviti na brzinu za goste i razna druženja fine hrskave bruskete odličan su izbor. Ovi fini zalogaji pripremaju se brzo i jednostavno. Iz ovog razloga učenici osmih razreda koji uče talijanski jezik htjeli su se oprostiti od talijanskog jezika baš pripremom ovog jednostavnog predjela. Važno je spomenuti da je talijanska gastronomija bitan dio njihove kulture, neodvojiv od samog učenja jezika.
Bruschetta je talijansko predjelo koje se sastoji od prepečenog starog kruha natrljanog češnjakom, prelivenog maslinovim uljem i solju. Ovisno o talijanskim regijama dodaju se različite namirnice kao sjeckane rajčice, povrće, sir i suhomesnati proizvodi s prstohvatom origana ili bosiljka. U originalu, ovo je jelo skromnih seljaka koji su još od davnina htjeli produžit valjanost kruhu i okrijepiti se nakon napornog rada na polju. Sam naziv dolazi od riječi pane abbrustolito ili prepečeni kruh, a još se i danas u dijelovima Dalmacije čuje naziv bruštulani kruh. Kao što je spomenuto, bruschette se mogu praviti od raznih sastojaka te tako prilagoditi svojem ukusu s namirnicama koje imate u kući. Mi smo se odlučili za one namirnice koje naši dragi osmaši najviše vole, a možete ih naći na fotografiji u nastavku.


- ribana mozzarella
- sir za mazanje
- šunka, pršut i panceta
- sjeckane rajčice
- kapari
- origano
- maslinovo ulje
- pesto genovese
- namaz od pinjola,                                                        parmezana, maslinovog ulja, bosiljka (za znatiželjne i hrabre)
- češnjak (ovom prilikom smo ga izostavili)

Vrijedne ruke mladih gurmana složili su sastojke na kruh i ispekli bruschette u školskoj kuhinji.

Tijekom iščekivanja slasnih zalogajčića kratili smo vrijeme čavrljanjem i izradom nakita od perlica.

Auguro a tutti  un periodo di vacanza sereno, ricco di emozioni e di esperienze belle. Vi desidero sinceramente un futuro ricco di entusiasmo per la vita!

Maestra Anet

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju