preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin

Login
Tražilica

Pred. nastava 2020./21.

Razredne stranice

Predmetne stranice

Arhiva - online nastava

eTwinning

EDIT

EU - Kutak za učenje

Ponude - IZUN

 

Hrabri telefon

 

Zaboravljene igre

Razna natjecanja, natječaji i slično
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Tjedan mozga (2020.)
Autor: Nada Topić, 17. 12. 2020.

Na poticaj logopedinje Diane Burazin učitelji i učenici škole uključili su se u likovno-literarni natječaj povodom Tjedna mozga koji se obilježavao do 7. do 11. prosinca s temom Evolucija. U kategoriji literarnih radova nižih razreda nagrađene su učenice Lana Topić (3. b) koja je osvojila 2. mjesto te učenice Rafaela Vržina (3. b) i Natali Prolić (4. c) koje su osvojile 3. mjesto (mentorica Nada Topić). U kategoriji literarnih radova viših razreda nagrađena je učenica Lorena Stričević (8. a) koja je osvojila 3. mjesto (mentorica Lara Leskur). U kategoriji likovnih radova nižih razreda, nagrađene su učenice Gabrijela Šarić i Petra Bašić iz 3. a razreda koje su osvojile 3. mjesto (mentorica Snježana Bonacin). Čestitamo svim sudionicima natječaja! U nastavku pogledajte i pročitajte učeničke radove.


Rad Gabrijele Šarić, 3. a razred

Rad Petre Bašić, 3. a

Rad Lane Topić, 3. b

Rad Natali Prolić, 4. c

Rad Rafaele Vržine, 3. b

 

MOZAK I EVOLUCIJA

"Ja imam mozak!" uskliknula sam jednog dana dok sam raspravljala s bratom. Bila sam ljutita jer mi je rekao da nemam mozga. Srdito sam otišla u sobu.  
Tražila sam konkretan dokaz da ga doista imam. Stajala sam pred ogledalom i pokušavala ga uočiti kroz uši, nos, pa čak i usta. Bilo je to bezuspješno pa sam se odlučila na "pametniji" potez. Upalih laptop, sjedoh na stolicu i krenuh s potragom. U tražilicu sam upisala: "Kako izvaditi mozak?'', ''Kako vidjeti mozak?'', ''Kako dokazati bratu da nema mozak?" Kao rezultat, pred očima mi se pojavilo podosta informacija. Ne shvaćajući koliko je to ozbiljna tema i kako je mozak zapravo jako kompleksan, uočim činjenicu koja kaže da se mozak operira bez anestezije. Onako sretna, odem do brata pa mu poručim kako ću si sve živce i mozak iščupati nastavi li sa svojim podmuklim provokacijama. Naravno, on je nastavio. Svim srcem sam mu htjela dati dokaz, no bilo me strah. Opet sam pokušala pronaći način na Internetu. U potrazi za nečim zanimljivim, pojavio se pojam evolucija kao i brojni komplicirani tekstovi s riječima koje nisam mogla niti pročitati. Ljutito sam otišla do majke i ispričala joj što mi se dogodilo. Ona me pitala jesam li barem nešto zapamtila, a ja sam joj nesvjesno odgovorila: "Kakav majmun!" Puno je ona pričala poslije toga. Čula sam da je to povezala s nekakvim teorijama o nastajanju čovjeka i razvijanju mozga. Jedna od njih je bila i ona Charlesa Roberta Darwina koja kaže da su ljudi nastali od majmuna. Bila sam jako sretna zato što su moje dvije riječi bile povod zanimljivom predavanju. 
Pomislih kako sam talentirana zato što sam s dvije riječi koje su se odnosile na brateca potaknula puno pametnih riječi. Uz ovako pametnu majku koja sigurno ima mozak, i to velik, mogu puno naučiti razmišljajući naglas i slušajući ju. Čudan je taj svijet odraslih, baš mi se sviđa!

Lorena Stričević, 8. a

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju