"Pitaj? Ne skitaj!" je online savjetovalište NZZJZ-a gdje učenici mogu postavljati pitanja na koja će im odgovor dati stručnjaci za mentalno zdravlje.
U sklopu Projektnog dana naše škole, s temom Prehrana – izvor zdravlja, učenici su s učiteljicom Milat posjetili tvrtku Nadalina – Luxor d.o.o koja se bavi proizvodnjom prave eko čokolade te pakiranjem začinskog bilja. Srdačno nas je dočekao vlasnik gosp. Marinko Biškić s uvodnom rečenicom
„Čokolada je zdrava, ali šećer nije."
Naime tvrtka izrađuje čokolade s 50-80% eko uzgojenog kakaoa. Za razliku od ostalih čokolada koje sadrže samo mali udio kakaoa, a ostalo je šećer. Kakao dolazi najčešće s plantaža Ekvadora.
Gosp. Biškić nam je objasnio cijeli tehnološki proces obrade kakaoa ( prženje zrna kakaoa, ljuštenje zrna, mljevenje zrna dva dana , lijevanje u kalupe, hlađenje, te gotov proizvod – pakirana čokolada, koju smo naravno isprobali . Čokolade imaju sve eko certificirane sastojke.
S velikim iznenađenjem vidjeli smo gramofonsku ploču od čokolade – i ona stvarno svira te je poseban proizvod tvrtke.
Tvrtka Nadalina ušla je i u Guinnessovu knjigu rekorda za najveću čokoladnu tablu na svijetu, veličine 102,43m2 kojom je bio prekriven Peristil u Splitu i za koju je bilo potrebno 800kg čokolade.
Za zahvalnost na gostoprimstvu gosp. Biškiću smo poklonili školsko maslinovo ulje, a on nama čokolade.